Een van de initiatiefnemers had een oudtante in het Gooi, zonder kinderen en niet veel familieleden meer over gezien haar hoge leeftijd van bijna 100 jaar. Zij ging regelmatig mee met de lokale Opstapbus om boodschappen te doen in het grotere winkelcentrum of om een uitstapje naar een orchideëntuin of iets dergelijks te maken. Dat zorgde voor een ontspannen dagdeel met anderen.
Het doorbreken van ouderen eenzaamheid is een landelijke doelstelling van het Ministerie, van de gemeente Westvoorne en een speerpunt van het Nationaal Ouderenfonds. Het begeleid maken van uitstapjes zien zij als één van de oplossingen. Het laagdrempelig en zonder indicatie voor iedereen faciliteren zorgt voor verbinding. Het maken van nieuwe contacten en het beleven van fijne momenten draagt bij aan de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Deze kwam zeker door Corona de afgelopen periode zeer onder druk te staan. Door het vormen van een breed netwerk van vrijwilligers en de contacten met de ouderen wordt de sociale cohesie binnen de gemeente bevorderd.
Binnen Westvoorne en breder binnen de nieuw te vormen gemeente Voorne aan Zee bleek dat een dergelijk initiatief gedurende het gehele jaar niet aangeboden wordt, terwijl de vergrijzing toeneemt. De demografische ontwikkelingen verwachten een verdubbeling van het aantal personen in de leeftijd van 75 jaar en ouder de komende 20 jaar. Dat maakt het nog belangrijker dat inwoners in hun zelfredzaamheid ondersteund worden.
Het Nationaal Ouderenfonds faciliteert met haar kennis, ervaring en netwerk actief in het opzetten van de hiervoor benodigde Opstapbussen. In 2020 rijden er meer dan 100 Opstapbussen in Nederland.
Eind 2020 is aangevoerd door de VVD en unaniem ondersteund door de gehele Gemeenteraad van Westvoorne een motie aangenomen hoe ouderen eenzaamheid kan worden doorbroken middels begeleide uitstapjes. Het College ondersteunde het idee van harte en heeft verzoeken gedaan bij externe partijen voor de uitvoering. Het waarborgen van de continuïteit is van essentieel belang op de lange termijn. De organisaties die zijn benaderd brachten hebben offertes uitgebracht met hoge kosten, boden uitstapjes in grote gezelschappen en konden niet jaarrond activiteiten aanbieden.
Als indieners van de motie zijn VVD’ers Monique Vermaat & Monique Hamstra toen verder gaan denken en in gesprek gegaan met diverse stakeholders. Deze waren zonder uitzondering enthousiast over het idee, zeker nu in de Corona periode waarin veel eenzaamheid gevoeld wordt zou het initiatief voorzien in een behoefte. Uiteindelijke hebben zij het initiatief genomen om een uitgebreid beleidsplan op te stellen, start kapitaal te vergaren, een bestuur samen te stellen en uiteindelijk is de Stichting Voornes Opstapbus 11 november 2021 opgericht.
De Stichting heeft als doel uitjes aan te bieden voor senioren teneinde nieuwe contacten op te doen en fijne herinneringen te maken. De uitjes worden door vrijwilligers verzorgd. De Stichting heeft geen winstoogmerk en is voor de uitvoering volledig afhankelijk van vrijwilligers. Om de uitjes betaalbaar te houden is de Stichting afhankelijk van donaties, sponsoren en subsidies.
De Stichting huurt een 9-persoonsbus van het Nationaal Ouderenfonds om uitjes aan te bieden. In de bus is plaats voor een chauffeur, een begeleider en 7 passagiers. Opvouwbare rollators kunnen achterin geplaatst worden.
Vooralsnog is de bus beschikbaar voor senioren uit Brielle en Westvoorne. De diensten worden nu uitgebreid naar Hellevoetsluis.
Copyright 2021 - 2024 © Voornes Opstapbus Design & Hosting VPRI